«Я залишаюсь». Чиновником, який відмовився повертатись з-за кордону в Україну з відрядження, зайнялась поліція

Ми дізналися про усіх трьох скандальних працівників Чортківської міськради, які нібито не повернулися із відрядження з-за кордону. Якщо із двома зради немає, то один із них — Олександр Шликов — таки досі не повернувся.

Мер Чорткова запевняє, що особисто просив і мало не вся команда. Попереджали, що будуть великі проблеми, але… Тепер йому «світить» кримінал.
Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Скандал із працівниками чортківської міськради розгорівся кілька днів тому. Коли й місцевих групах у соцмережах опублікували інформацію, що троє з них не повернулись із закордонної поїздки. Невдовзі на закиди відреагував у соцмережах міський голова Чорткова Володимир Шматько, опублікувавши відео на власній сторінці.

Стосувалось звернення неповернення додому частини делегації, яка була у відрядженні за кордоном.

— Дійсно, делегація міської ради перебувала за кордоном офіційно, згідно з дозволом на виїзд, — наголосив Володимир Шматько. — Перебували в Швеції і Литві. У Швеції для налагодження партнерських відносин та співпраці з отримання гуманітарних вантажів, про що ми й домовились. Звідти ми переїхали в Латвію на запрошення українського об’єднання українців «Віче» — фонди латвійські подарували мікроавтобус та надали гуманітарну допомогу. Це було важливе зібрання, де говорили багато про допомогу, яку надає Україні Латвія.

Хто, куди і чому їздив?
Як вдалось з’ясувати, один із скандальних працівників — Олександр Шликов, він не є депутатом, але вже роками працював у відділі інформаційної політики. До цього у відділі місцевого Універмагу займався друком фото. Одружений, має двох дітей. Жінка з дітьми, за інформацією наших джерел, ще до нового року виїхала за кордон. Зараз всі перебувають в Польщі разом, кажуть знайомі родини. Проблем із військкоматом у чоловіка не мало б бути, запевняють екс-колеги і пояснюють: у чоловіка є серйозні проблеми зі здоров’ям.

— Ми вже повертались із відрядження в Україну, у Варшаві на заправці зупинились кави попити, трохи відпочити. А він просто видав: «Я залишаюсь», — розповів нам телефоном міський голова Чорткова Володимир Шматько. Мер зараз знову перебуває за кордоном у справах, але поговорити з ним кілька хвилин вдалось.

Коли вмовляння колег не діяли, про його вчинок Чортківська міська рада змушена була повідомити поліцію.

— Олександр сказав, що йому потрібно провідати сім’ю, яка раніше виїхала за кордон, — продовжує Володимир Шматько. — Далі все встановлюватиме слідство, де знаходиться Олександр — я не знаю. Але 10 днів намагались запитати, коли ти повернешся, бо ти порушив правила повернення з-за кордону. З його слів, він зараз зі своєю сім’єю, яка потребувала з ним зустрічі. Коли повернеться, сказав мені, що незабаром. Відповідно, 10 днів ми почекали, далі справою займатимуться правоохоронні органи.

І тепер фігурантові «світить» від 5 років ув’язнення. Позбудеться він і роботи – принаймні у цьому запевнив Володимир Шматько.

— Він звільнений з роботи, тільки зараз все оформляють юридично, — повідомив Володимир Шматько. — Я зараз за кордоном, тому детальніше сказати не можу. Він донедавна був у відпустці. До цього планував виїхати іншим шляхом, але там не вийшло. То він тепер скористався таким варіантом, хоча ми просили, пояснювали, що він нас усіх підставляє. Що можуть бути дуже великі проблеми. Він, на жаль, нас не почув…

Журналісти «20 хвилин» намагались вислухати позицію вже колишнього працівника Чортківської міськради. Ми знайшли кілька дописів про пана Олександра на офіційних майданчиках Чортківської міськради. Зокрема й те, що неодноразово був донором, бо тоді здавав кров вже вчетверте. Ми неодноразово набирали номер чоловіка, але той перебував поза зоною досяжності. Тоді журналістка написала Олександрові повідомлення у телеграм та вайбер. Сповіщення, що Олександр заходив у додатки, надходило. Згодом — позначки «прочитано». Але відповіді від нього — жодної. Редакція готова вислухати його позицію. Всі дані ми залишили у повідомленнях.

А що з іншими двома?
Ми також дізналися і ще про двох працівників та однопартійців пана Шматька, яких у негативному контексті згадували у соцмережах.

Зокрема, у публікаціях йшлося про Віктора Станіславовича Нагірного — депутата міськради, члена фракції «Сила людей», начальника відділу молоді та спорту управління освіти, молоді та спорту Чортківської міської ради.

— Є фото, яке публікую — ця людина привезла автомобіль, гуманітарну допомогу, повернулась в Україну, — зазначив Володимир Шматько. — Віктор з початку повномасштабного вторгнення, як і багато інших волонтерів з нашої команди, десятки разів побував як на сході України, так і за кордоном. Переганяв авто, відвозив гуманітарну допомогу. Днями його не було в місті, що чекав, доки завантажать чергову допомогу. Він вже у Чорткові, ніякої зради тут немає.

Назарій Володимирович Пиптик, ще принаймні донедавна, за даними YouControl, очолював районну організацію «Сили людей», а в міськраді керував відділом муніципальної інспекції та контролю за паркуванням Чортківської міської ради.

— Він звільнився з міськради раніше, склав повноваження, у делегації не був, — наголосив Володимир Шматько. — Коли ми запитували, чому ти звільняєшся, однією з причин назвав саме заборону депутатам і посадовцям виїжджати за кордон. Склав депутатський мандат – це його рішення. Він також волонтерить. Десятки разів був на сході і за кордоном. Зараз маю інформацію, що останній раз виїхав за кордон за гуманітарним шляхом, який надали інші волонтерські організації. Точно не з міської ради.

Як запевнив Володимир Шматько, після розмови з колишнім однопартійцем, той забирає вантаж і планує повертатись в Україну. Проте коли це буде – міський голова Чорткова не знає. Але, з його слів, буде найближчим часом у Чорткові і продовжить волонтерити та допомагати військовим і цивільним.

Це дискредитує нас і Україну
Володимир Шматько наголосив, що засуджує всіх, хто тікає з України і від мобілізації, хто «купує» різні канали за гроші, хто продається.

— Це моя власна думка, але мені від цього дуже боляче, — каже міський голова Чорткова. — Тому прошу всіх, інших керівників громад в Україні бути уважним, хто перетинає кордон за вашими документами. Це дискредитує нас і Україну зокрема. Мені прикро, що цей випадок трапився з нашою командою, прошу вибачення у всіх жителів.

Розслідування щодо цієї справи триває.

— Під час моніторингу ЗМІ була виявлена інформація, що один з членів делегації міськради не повернувся в Україну, — повідомив начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. — Слідчий Чортківського відділу поліції за даним фактом вніс відомості до ЄРДР за ст. 332 Кримінального кодексу України. Зараз триває перевірка щодо законності виїзду.

Кого не випускають за кордон?
Нагадаємо, що 23 січня Президент Володимир Зеленський підписав Указ, згідно з яким запроваджуються обмеження на виїзд українських чиновників за кордон. 27 січня його підтримав на своєму засіданні й Уряд.

28 січня Постанова КМУ від 27.01.2023 р. №69 «Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України» опублікована в «Урядовому курʼєрі» та набрала чинності.

Згідно з нею, у разі введення в Україні воєнного стану мають право перетинати державний кордон на підставі відповідних рішень про службові відрядження:

члени Кабінету Міністрів України, перші заступники та заступники міністрів,

керівники центральних органів виконавчої влади, їх перші заступники та заступники,

Державний секретар Кабінету Міністрів України, його перший заступник та заступники,

Керівник Апарату Верховної Ради України, його перший заступник та заступники,

державні секретарі міністерств,

Керівник Офісу Президента України та його заступники, керівники інших допоміжних органів і служб, утворених Президентом України, та їх заступники,

Голова Служби безпеки, його перший заступник та заступники,

Голова та члени Національної ради з питань телебачення і радіомовлення,

Голова та члени Рахункової палати,

Голова та члени Центральної виборчої комісії, голови та члени інших державних колегіальних органів,

Секретар Ради національної безпеки і оборони України, його перший заступник та заступники,

народні депутати України,

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини та його представники,

Голова Національного банку України, його перший заступник та заступники,

Постійний Представник Президента України в Автономній Республіці Крим та його заступники,

голови місцевих держадміністрацій, їх перші заступники та заступники,

судді Конституційного Суду України, судді, прокурори, керівники інших державних органів та їх заступники,

депутати місцевих рад, а також керівники структурних підрозділів державних органів та органів місцевого самоврядування і працівники, які заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування,

керівники державних унітарних підприємств та їх заступники, голова та члени виконавчих органів господарських товариств, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків акцій (часток) належать державі, голова та члени виконавчих органів господарських товариств, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків акцій (часток) належать господарським товариствам, частка держави в яких становить 100 відсотків, у тому числі дочірніх підприємств, мають право перетинати державний кордон на підставі відповідних рішень про службові відрядження.

У виняткових випадках пропуск через державний кордон жінки та/або чоловіка, який є одиноким батьком, з числа вищезазначених осіб, які мають дитину/дітей віком до 18 років (включно), під час їх виїзду за межі України з метою відвідування таких дітей, які перебувають за межами України, або для супроводження таких дітей для виїзду за межі України здійснюватиметься уповноваженими особами Держприкордонслужби за наявності відповідних підтвердних документів.

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 332. Незаконне переправлення осіб через державний кордон України

1. Незаконне переправлення осіб через державний кордон України, організація незаконного переправлення осіб через державний кордон України, керівництво такими діями або сприяння їх вчиненню порадами, вказівками, наданням засобів або усуненням перешкод — караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

2. Ті самі дії, вчинені способом, небезпечним для життя чи здоров’я особи, яку незаконно переправляли через державний кордон України, чи вчинені щодо кількох осіб, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища, — караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

3. Дії, передбачені частиною першою або другою цієї статті, вчинені організованою групою або вчинені з корисливих мотивів, — караються позбавленням волі на строк від семи до дев’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *