ТЕРМІНОВО! Новим головою Верховного суду став Станіслав Кравченко: що про нього відомо

Новим головою Верховного суду під час пленуму у п’ятницю, 26 травня, обрали Станіслава Кравченка. Він був головою Касаційного кримінального суду у складі ВС.

Засідання транслював суд.

За кандидатуру Кравченка проголосували 108 зі 148 суддів. Інші не набрали більш ніж 20 голосів. 11 суддів жодного з кандидатів не підтримали.

Станіслав Кравченко отримав юридичну освіту в Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого. Він родом із Чернігівської області, у 1993—2002 роках працював у місцевому Козелецькому районному суді, а з 2002 по 2011-й — суддею Апеляційного суду Києва.

Судді Верховного суду України голосують за висловлення недоври голові цього суду Всеволоду Князєву, 16 травня 2022 року (Фото:REUTERS/Alina Smutko)
Мафія вбиває одного зі своїх, щоб не попалити решту — політолог про реакцію Верховного суду на справу Князєва
Потім Кравченко перейшов до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, а в 2014-му став заступником його голови. Ідеологом створення ВСС називають Андрія Портнова — адвоката й заступника Адміністрації президента часів Януковича.

У 2017-му став суддею Касаційного кримінального суду у складі Верховного суду й очолив його, а в 2021-му переобрався на посаду.

Голова правління фундації Dejure Михайло Жернаков нагадав, що під час обрання Кравченка до Верховного суду в 2017 році про нього був негативний висновок від Горомадської ради доброчесності. За його словами, Кравченко ухвалював рішення з порушеннями, що визнав Європейський суд із прав людини, але він «збрехав про це в декларації доброчесності й не декларував майно».

Також ВВС News Україна з посиланням на співрозмовників у Верховному суді пише, що Кравченко пообіцяв суддям безкоштовні квартири в обмін на голоси на свою користь.

Справа Князєва
Увечері 15 травня ЗМІ повідомили, що голову Верховного Суду Всеволода Князєва підозрюють в отриманні хабаря в $2,7 мільйона — це задокументували НАБУ та САП.

Пізніше в САП підтвердили затримання Князєва. Директор НАБУ Семен Кривоніс назвав це найбільшим викриттям високопосадовця в судовій гілці влади за весь час роботи НАБУ та САП.

Пленум ВС 16 травня висловив недовіру Князєву — він втратив посаду голови суду, але залишається суддею до рішення Вищої ради правосуддя. Йому та його спільнику-адвокату повідомили про підозру в отриманні неправомірної вигоди. 18 травня Князєва заарештували на два місяці з альтернативою застави у розмірі 107 млн грн.

За словами Кривоноса, правоохоронці зафіксували контакти власника групи Фінанси та кредит Костянтина Жеваго з одним із власників адвокатського об’єднання, яким користувалися для прикриття злочинної діяльності. Йшлося про домовленість про неправомірну вигоду чиновникам суду «за ухвалення необхідного для цього підприємця рішення».

«Адвокатське об’єднання виступало посередником між керівництвом суду й тими, хто хотів за неправомірну вигоду вирішити свої питання в суді. Це стосувалося не лише Верховного Суду, а й більшості судів на території України», — заявили представники САП.

НАБУ і САП знайшли ще майже пів мільйона доларів у справі ексголови Верховного суду Князєва
Бізнесмен Жеваго заперечує свою причетність до багатомільйонного хабаря. 19 квітня 2023 року Верховний Суд залишив за компанією Жеваго 40% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату в судовій тяганині, яка тривала з 2005 року.

Правоохоронці також перевіряють інші факти отримання хабарів суддями Верховного Суду.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *