Практично у кожної господині є свої маленькі хитрощі для того, щоб мариновані огірки були хрусткими, помідори довго зберігалися, а перці виходили запашними й в міру солодкими. Джерело
Відкрити взимку баночку огірочків або салату, приготованого своїми руками, не тільки приємно, але і корисно. До речі, про користь.
У більшості овочевих заготовок використовується столовий оцет, який є хорошим консервантом, але, на жаль, далеко не всім може піти на користь.
“Отож” розповість, чим його замінити при маринуванні овочів і поділиться рецептами найбільш популярних маринадів.
Як приготувати маринад
Зазвичай оцет замінюють на лимонну кислоту або навіть таблетку аспірину. Але можна піти далі, використовуючи в заготовках без оцту натуральні продукти, які мають достатньо кислотності.
Замінити оцтову кислоту під силу помідорам, соку червоної смородини, лимона, яблук та інших кислих продуктів. Можна використовувати листя смородини, винограду, хрону і вишні.
Завдяки вмісту фітонцидів і дубильних речовин, листки цих рослин оберігають овочі від псування і зберігають для нас їх вітамінну цінність.
Прийнявши рішення зробити заготовки на зиму без оцту, не забувай про бездоганну підготовку банок і кришок: їх потрібно стерилізувати, причому навіть ретельніше, ніж зазвичай, щоб на 100% виключити можливість здуття кришок.
– Класичний маринад для кабачків –
Інгредієнти дані з розрахунку на літрову банку кабачків.
Складові:
- 1 ч. л. цукру
- 1 ст. л. 9% – го оцту
- 1 ст. л. солі
- 1/2 стручка гострого перцю
- зубчик часнику
- листочок смородини
- парасолька кропу
- 2-3 горошини запашного перцю
Приготування:
1. Розклади по стерилізованих літрових банках часник, перець, листя смородини, кріп.
2. Наріж кабачки колами та щільно заповни ними банки.
3. Доведи до кипіння воду, розчини в ній сіль, цукор і оцет.
4. Знову закип’яти розсіл і залий ним банки.
5. Закрий банки кришками та закутай у ковдру.
6. Смачного!
– Огірки в маринаді з червоною смородиною –
Складові:
- 500-600 г огірків
- 1 цибулина
- 2-3 зубчики часнику
- 1,5 скл. червоної смородини
- 3 горошини перцю
- 3 суцвіття гвоздики
- 1,5-2 ст. л. цукру
- 2,5 ст. л. солі
- 1 л кип’яченої води
Приготування:
1. Виклади на дно банки всі спеції.
2. Заповни банки огірками.
3. Очисть від гілочок і розподіли пів склянки ягід смородини між огірками.
4. Приготуй розсіл. Для цього доведи воду до кипіння, додай у неї залишок смородини, сіль і цукор.
5. Дай прокипіти 5-7 хвилин і зніми з вогню.
6. Залий банки гарячим розсолом і накрий кришками.
7. Простерилізуй протягом 10 хвилин, закрий кришками і вкутай ковдрою.
8. Огірки в маринаді зі смородиною готові. Смачного!
– Овочеве асорті в маринаді з чотирьох видів листя –
Кількість інгредієнтів розрахована на трилітрову банку.
Складові:
- 3-5 огірки
- 1 кабачок
- дрібні помідори (скільки влізе)
- 4 листки винограду
- 4 листки вишні
- 2 листки смородини
- 2 листки хрону
- 4 зубчики часнику
- 3 дрібних цибулинок
- 3 гілочки петрушки
- 2 ст. л. цукру
- 2 ст. л. з гіркою солі
- 5 горошин чорного перцю
Приготування:
1. Поклади листя, часник і зелень на дно банки. Цибулинки можна нарізати кільцями, а можна очистити і покласти цілком.
2. Склади в банку томати, огірки та кабачки, додай спеції, сіль і цукор.
3. Залий окропом.
4. Накрий стерилізованими кришками.
5. Стерилізуй 20 хвилин.
6. Закатай кришки та укрий банки ковдрою.
7. Смачного!
– Солодкі томати в маринаді з яблучного оцту –
Складові:
- 1,5 кг помідорів
- 35 мл яблучного оцту
- 1,5 ст. л. цукру
- 0,5 ст. л. солі
- 2 горошини запашного перцю
- 2-3 зубчики часнику
- 3 гілочки петрушки
- 10 насіння коріандру
- 3 бутони гвоздики
- скибочка гіркого перцю
Приготування:
- Поклади спеції на дно чистої дволітрової банки.
2. Наколи томати зубочисткою і поклади їх разом із часником у банку.
3. Залий овочі окропом, потримай 30 хвилин і злий воду в окрему ємність.
4. Знову доведи цю воду до кипіння, розчини в ній сіль, цукор і оцет.
5. Наповни маринадом банку з овочами.
6. Закатай кришкою і вкутай ковдрою.
7. Смачного!
– Ароматні і яскраві болгарські перці в маринаді з аспірином –
Складові:
- 3 кг солодкого перцю
- 3-4 горошини запашного перцю
- 3 л води
- 3-4 горошини запашного перцю
- 2 ст. л. солі
- лавровий лист
- 2 таблетки аспірину
Приготування:
1. Зріж у перців плодоніжки. Позбудься перегородок і насіння.
2. Розріж кожен перчик на 4 частини.
3. Доведи до кипіння 3 літри води, додай горошини перцю, сіль і лавровий лист.
4. Бланшуй перці в цій суміші 5 хвилин, потім переклади в трилітрову банку, вкинь 2 таблетки аспірину, залий відваром і закрий кришками.
– Гострі огірки в томатному соусі –
Складові:
- 4 кг огірків
- 200 г часнику
- 3 ст. л. томатної пасти
- 250 мл соняшникової олії
- 150 г цукру
- 1 ст. л. меленого перцю
- 30 ст. л. солі
- 150 г 6% – го оцту
- 1 ч. л. паприки
Приготування:
1. Відріж у всіх огірків «кінчики». Занадто великі розріж на 4 частини.
2. Залий підготовлені огірки водою, додай подрібнений часник, решту інгредієнтів, крім оцту, розмішай і помісти на невеликий вогонь.
3. Через пів години можна додати оцет і залишити каструлю на маленькому вогні на 15 хвилин.
4. Потім зніми каструлю з вогню, накрий кришкою, дай постояти ще 15-20 хвилин.
5. Розлий огірки в соусі по банках, простерилізуй протягом 30 хвилин.
6. Закрий банки кришками, закатай, переверни догори дном, накрий рушником і залиш остигати.
7. Смачного!
– Овочевий салат із медовим маринадом –
Складові:
- 1 кг ріпчастої цибулі
- 1 кг болгарського перцю
- 1 кг томатів
- 400 г моркви
- 100 г меду
- 100 мл 9% – го оцту
- 2 ст. л. солі
- 1 л води
Приготування:
1. Наріж півкільцями цибулю, соломкою – солодкий перець, а помідори – на 4 частини.
2. Натри на тертці моркву.
3. Доведи до кипіння 1 л води, дай їй трохи охолонути, розведи в ній мед.
4. Додай у воду з медом оцет, сіль.
5. Поклади нарізані овочі в каструлю і провари їх буквально 1-2 хвилини.
6. Потім розклади по чистих банках, залий маринадом і закрий кришками.
7. Овочевий салат у медовому маринаді готовий. Смачного!
А які маринади для консервування овочів готуєш ти? А які маринади для консервування овочів готуєш ти? Поділися оригінальними рецептами улюблених домашніх заготівель з нашими читачами.