Що відомо про дрони-камікадзе Shahed-136, якими росіяни атакують українські міста

Російські загарбники останні декілька тижнів активно застосовують дрони-камікадзе іранського виробництва. Мовиться про тип безпілотника Shahed-136, який окупанти називають “Герань-2”.
Ця не високотехнологічна зброя завдає чимало клопоту українським бійцям та нашій системі ППО.
Джерело

  • атакувати її після отримання команди від оператора. Також дрон здатний виконувати завдання, на яке його запрограмували автоматично.
  • Розмах крил Shahed-136 становить 2,5 метри. Попередньо, він має дальність польоту від 1 000 кілометрів та бойову частину масою від 40 – 50 кілограмів. Заявлено, що максимальна дальність польоту складає 2 500 кілометрів.
  • Летить такий безпілотник на висоті від 60 до 4 000 метрів з крейсерською швидкістю близько 180 кілометрів на годину.

Позаяк Shahed-136 не може самостійно знаходити цілі і атакувати об’єкти, що рухаються, його запускають тільки в бік великих стаціонарних цілей. Точність цілевказівки у дрона-камікадзе дуже низька, тому що використовується інерційна система наведення. Чим далі від цілі, то більшою буде похибка і тим менша точність. Тобто він становить загрозу для українських міст, а не для ЗСУ.

Чи можуть ЗСУ збивати іранські дрони

Як заявив міністр оборони Олексій Резніков в інтерв’ю, на сьогодні ЗСУ вже навчилися глушити іранські безпілотники.

Так, це не приємно, але навіть унікальні системи ППО на 100% не гарантують закриття неба. Я радий тому, як працюють наші Повітряні сили, збиваючи таку кількість цих “Шахідів”,
– наголосив він.

За словами глави Міноборони, низка країн погодилася надати допомогу Україні в цьому питанні.

Зокрема осійські окупанти у ніч на 5 жовтня атакували Україну дронами-камікадзе. Повітряні сили “приземлили” одразу 6 ворожих “пташок”.

Як розпізнати бойовий дрон та вберегтись від нього

Що робити, коли є небезпека атаки ворожими безпілотниками:

  • звук іранських дронів “Шахід” схожий на роботу двигуна мотоцикла чи бензопили. Якщо ви чуєте це, то намагайтесь потрапити в укриття;
  • якщо ворожа атака застала у транспорті, то варто вийти та заховатися далі від дороги. Також слід шукати безпечні місця якомога далі від військових та адміністративних будівель;
  • не ховайтесь у під’їздах, поблизу автозаправних станцій та автомобільної техніки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *