Тепер лише державна: з паспортів України старого зразка планують прибрати російську мову

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь хоче змінити деякі пункти у положенні про паспорт України. Зокрема, він буде рекомендувати вилучити російську мову з паспортів старого зразка.

Наразі дані у паспорті старого зразка записані двома мовами. Кремінь також нагадав, що це є грубим порушенням мовного закону.

З українських паспортів вилучать російську мову

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь розповів, що зараз в Україні паралельно існують два бланки паспортів – біометричні паспорти та паспорти старого зразка. У старих паспортах інформація про громадянина, його прописку та місце видачі документа записані як українською, так і російською мовами.

Ми наполягаємо на уніфікації та в приведенні у відповідність до мовного закону цієї парадигми,
– наголосив мовний омбудсмен.

Тому Кремінь просить народних депутатів розглянути його пропозиції, щоб надалі паспорт старого зразка містив лише державну мову.

Зверніть увагу! Згідно з законом про функціонування української мови як державної всі документи, що посвідчують особу громадянина України мають бути створені лише державною мовою. Тому така правка мовного омбудсмена є абсолютно обґрунтованою з юридичної точки зору.

Закон передбачає лише випадки наявності декількох мов у паспорті громадян України, якщо їхня рідна мова є відмінною від української.

Деякі українські школи продовжують вивчати російську мову

  • Тарас Кремінь оприлюднив дані про кількість шкіл, що викладають російську мову. Наразі таких шкільних закладів майже 1,5 тисячі.
  • Кремінь наголосив, що кількість шкіл із російською мовою стрімко зменшується, оскільки батьки відмовляються від здобуття освіти своїх дітей мовою агресора.
  • У квітні 2022 року мовний омбудсмен запропонував замінити предмет “російська мова” іншими дисциплінами. Ініціативу у суспільстві сприйняли досить позитивно.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *