Україні можуть пробачити понад $40 млрд держборгу: економіст назвав причини

Зовнішній борг України становить $78,51 млрд і щомісяця зростає в умовах війни. При цьому більшу частину цієї суми партнери можуть пробачити, вважає економіст

Згідно з актуальними даними Міністерства фінансів, держборг України з початку повномасштабної російської агресії зріс на 1,65 трлн грн, до 4,39 трлн. Причому зовнішній борг становить 65,47% цієї суми – 2,87 трлн грн, або $78,51 млрд. З них понад $40 млрд країні можуть списати, вважає старший економіст і член спостережної ради CASE Україна Володимир Дубровський.

“Партнери обговорюють це питання – списати більшу частину. Кредити можуть перетворитися на гранти – і це не буде падіння кредитних рейтингів у рамках реструктуризації”, – зазначив у розмові з UBR.ua Дубровський.

За $4 тис. борги на кожного українця. Скільки і кому винна країна: докладний розбір

Економіст каже, що 2015 року Україні вже списували борги, проте це відбувалося у рамках реструктуризації боргу (перегляд відсотків, термінів або загальної суми кредитування). Це вилилося у падіння кредитних рейтингів.

“Довгострокові негативні ефекти. У 2015 році після реструктуризації ми отримали погані кредитні рейтинги та великі відсотки для нових запозичень”, – наголошує Дубровський.

“Стимул працювати нелегально”. Економіст назвав “шкідливий” податок для бізнесу

За його словами, зараз в умовах війни і подальшого її успішного завершення Захід може піти на те, щоб більша частина зовнішнього боргу стала грантовою допомогою, тобто “безкоштовним” кредитуванням.

Нагадаємо, у квітні минулого року у Вашингтоні під час брифінгу з заступником прем’єр-міністра Канади Христею Фріланд міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що Україна виступає проти списання або реструктуризації державного боргу, незважаючи на повномасштабну війну в країні.

“Нам не потрібне списання і реструктуризація боргів. Нам потрібен фінансовий міст на найближчі кілька місяців, щоб забезпечити безперебійне функціонування економіки. Виплати за зовнішнім боргом України становлять 20% від усіх виплат за державним боргом цього року і ми не маємо проблем з його обслуговуванням”, – сказав тоді Марченко.

Раніше економіст озвучив найдієвіший метод боротьби з інфляцією в умовах війни, що передбачає колективну відповідальність всього суспільства.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *